Címkék

2018. szeptember 8., szombat

Füge lekvár házilag

Sziasztok!

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én imádom a füge lekvárt. Vagyis, imádnám, ha nem a csodával lenne határos kereskedelmi forgalomban hozzá jutni. Legalábbis itt, vidéken.
Ezért is örültem, hogy fügebokraink nem csak hogy átvészelték a telet, hanem idén még szépen teremtek is. 2 nap sikerült leszednem annyi fügét a 2 bokorról, amivel már megérte nekikezdeni a lekvár főzésnek.


Hozzávalók:
2 kg füge (tisztán)
40-50 dkg kristálycukor (ha érettebb a gyümölcs, a 40 dkg is elég)
2-3 citrom leve
szalicil

* Mossuk meg a fügéinket, vágjuk le a szárát, és ha esetleg rossz részt találunk a héján akkor azt is távolítsuk el. 
* Kockázzuk fel a gyümölcseinket és tegyük egy magas falú, befőzésre alkalmas fazékba.
* Szórjuk rá a cukrot, locsoljuk meg 2 citrom levével, és jó alaposan keverjük össze.
* Fedjük le a fazekat egy konyharuhával hogy ne hulljon bele semmi, és tegyük félre 1-2 órára, hogy a cukor elolvadjon. Néha, ha arra járunk, forgassuk át. 
* Ha a cukor elolvadt, és a gyümölcs engedett egy kis levet, közepesnél kisebb lángon tegyük fel főni. Ne felejtsünk el platnit használni, mert különben odaég!
* Ha felforrt (ez kb. 30 perc) vegyük kicsit lejjebb a lángot és folyamatos kevergetés mellett forraljuk 30-40 percet. Félidőben kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjuk hozzá a 3. citrom levét. Én nagyon semmilyennek találtam, inkább a cukros íz dominált, így belefacsartam a másik citromot is. Ezzel teljesen sikerült elnyomni a cukor ízét, és egy lehelletnyit savanykás ízt kaptam.
* Húzzuk félre a fazekat a tűzről és egy botmixer segítségével jó alaposan pürésítsük össze. Ezt követően tegyük vissza a lángra, és forraljuk még pár percig. Vigyázzunk nehogy leforrázzuk magunkat, mert ahogy homogén állagú lett a lekvárunk elkezd köpködni.
* Ha úgy ítéltük, hogy már elég sűrű, keverjünk bele egy kis kanál étkezési szalicilt, és üvegezzük be.
* Tegyük száraz dunsztba, és hagyjuk kihűlni.

Tipp:
* Ha egy szedéssel nem tudunk annyi gyümölcsöt összeszedni, amennyivel érdemes nekiindulni a befőzésnek tegyük a fügét hűtőbe. Szobahőmérsékleten a füge hamar túlérik, de hűtve nyerhetünk pár napot.
* Ízlés szerint ízesíthetjük a lekvárunkat fahéjjal, csillagánizzsal, vaníliával, rummal, vagy bármivel, amivel szeretnénk. Mindegyik más-más karaktert ad a gyümölcsnek, de mindegyik fantasztikusan finom lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése