Címkék

2018. december 5., szerda

Régiből újat - Karácsonyi díszek CD-ből

Sziasztok!

A Karácsonyi szezonban az ékszerek mellett mindig található a pultomon sok karácsonyi apróság is: edényfogók, karácsonyfadíszek, vagy éppen patchwork asztalközepek. Ezek közül a legnépszerűbbek az újrahasznosított CD lemezből készült díszeim, ezért ma itt a blogon azt mutatom meg nektek, hogy készíthetitek el ti is otthon egyszerűen.
Lássunk is hozzá:

* Először is, fúrjunk lukat a lemezekbe. Mivel én a gyors megoldásokat kedvelem, ezért belepakolom az egészet egy CD hengerbe, rázárom a tetejét és egyben átfúrom az egészet.
(Természetesen ezt a munka végén is megejthetjük, de akkor egyesével kell szenvednünk, és fenn áll a veszélye, hogy a fúró megszaggatja a mi gyönyörűen díszített munkánkat.)

* Ezt követően etikett címkével mindkét oldalon ragasszuk le a CD közepét.

* Válasszunk ki néhány csinos szalvétát, amivel díszíteni szeretnénk a lemezeinket, rajzoljuk körbe, és vágjuk ki a köröket. Hasonlóan járjunk el néhány fehér géppapírral is.

* Azt hiszem, tavaly említettem, hogy én általában a bútorlakkot preferálom a szalvétaragasztó ellenében. Most sincs ez másképp. Fogjunk egy széles ecsetet, vékonyan kenjük meg lakkal a CD-nk egyik oldalát, és jó alaposan simogassunk rá egy fehér papírkört. Ez lesz hivatott eltakarni a lemez elejét és hátát, hogy a szalvétán a minta szépen kiadja magát. Nem mellesleg eltakarja a gyártó logóját is. :) 
Ha megszáradt a lakkunk ismételjük meg ezt a másik oldalon is. (Ha szükséges, a színét takarjuk le egy második papír rétegel is.)
Más kézműveseknél általában azt látom, hogy ők egyszerűen lefestik fehér festékkel a lemezeket és kész. A kezdet kezdetén én is kipróbáltam ezt az opciót, és nagyon nem jött be. Azon kívül hogy egy örökkévalóság volt mire megszáradt (már ha megszáradt), még mindent össze is mocskoltam vele. :)

* Miután teljesen megszáradtak a korongok fogjunk egy sniccert és a széleken az esetlegesen túllógó részeket vágjuk le. Ezután keressük meg a furatokat a papírrétegek alatt, és tegyük ismét láthatóvá, mert később ha már szalvéta is kerül rá, nehezebb dolgunk lesz.

* Hozzákezdhetünk a szalvéta feldekupázsolásának. :)
Odapróbáljuk a szalvétát a CD-hez, hogy jó helyre kerüljenek a szélek, egy kis részen félrehajtjuk a szalvétát, és vékony réteg ragasztót kenünk alá. (Vagy a jelen esetben bútorlakkot. :) ). Óvatosan a helyére simogatjuk a szalvétát, és fokozatosan haladunk tovább. Ehhez használhatunk puha ecsetet is, de én jobban szeretek puha mosogatószivacsot használni.
Miután a szalvéta a helyére került egy vékony rétegben átkenjük az egészet a lakkal, és hagyjuk száradni. A teljes száradást követően pedig  megismételjük ezt a műveletet a lemez hátulján.

* És itt akár készen is lehetnénk, de mivel ezek karácsonyfadíszek lesznek, nem árt egy kicsit feldobni őket valamivel. :)
Ehhez bármit használhatunk, ami van otthon: hópasztát, csipkeszalagot, kontúrozó tollat, bármit. Én személy szerint nagyon szeretem a glittert, és mindig ezekhez nyúlok, ha CD díszt készítek. Mértékkel használva nagyon elegáns, ünnepi hatást lehet vele elérni, nem mellesleg imádom, ahogy a karácsonyfa fényei megcsillannak rajta.
És amilyen gyorsan lehetett eddig haladni a munkával, annyira időigényes ez a lépés:
Egy kicsi keverőpohárba egy kevés lakkot csepegtetek, beleszórom a csillámport, és módszeresen, színenként végighaladva az összes lemezen kiemelem a nekem tetsző részeket.
A glitter mennyisége attól függ, hogy mennyire szeretném kihangsúlyozni az egyes részleteket. Ha nagy felületnek szeretnék éppen hogy egy kis csillogást adni, akkor egészen keveset szórok a lakkba, de ha kisebb területre akarom felvinni, és azt szeretném, hogy az hangsúlyosabb legyen, akkor egészen sűrű, már-már paszta állagú keveréket készítek.
Nem fogok hazudni, a 10-14 darab korong megglitterezése oldalanként olyan jó két-két és fél órát vesz igénybe. De szerintem megéri. :)
Ezt követően már csak annyi a dolgunk, hogy szalagot fűzünk a lukakba, és mehetnek is a fára, vagy az ablakba, vagy bárhová. :)

Ha pedig kedvet éreztek, hogy elkészítsétek a saját díszeiteket,
ne habozzatok képet küldeni az elkészült darabokról itt vagy akár FB-n keresztül :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése